Vakantiehuis Essenhof

De Omgeving

Heerlijk zwemmen in het Balatonmeer

Het Balatonmeer in Hongarije is het grootste meer van Midden-Europa . Het is 77 kilometer lang en beslaat ongeveer 600 vierkante kilometer. Met zijn 596 km ² wateroppervlak en een kustlijn van ongeveer 200 kilometer is het Balatonmeer één van de grootste meren van Midden-en West-Europa. Omdat het water van het Balatonmeer ondiep is (1-3 m), is het snel heerlijk warm (in mei 17 tot 19 graden en in de zomer tot 26 graden). Het is een ideaal gebied voor een echte zon-/strandvakantie met kinderen.

Badacsony

De gemeente Badacsony bestaat uit 5 dorpen en deze liggen rond de dode vulkaan Badacsony. De vulkaan is 438m hoog, op de zuidelijke hellingen liggen wijngaarden die het bezoeken waard zijn. De flora en fauna van het natuurgebied Badacsony, bestaat o.a. uit wilde orchideeën, varens, korstmossen en ander min of meer zeldzame planten. De basaltrotsen zijn een paradijs voor slangen, salamanders en op de bomen vind je szarvasbogar’s (hertgewei kever). Ook de vogelstand is omvangrijk en bevat ruim 175 soorten, waaronder valken, spechten, ijsvogels en blauwborsten.

Tapolca

Ongeveer 12 km van Badacsonytomaj komt u bij Tapolca(18.000 inw.) Het interessantste deel bevindt zich merkwaardigerwijs onder de grond. In de grot ziet u talloze indrukwekkende rotsgangen, druipsteenstructuren en een ondergronds meer. (ingang Kisfaludy utca 2, april-mei, di-zo 10.00-17.00 uur, juni-aug. dagel. 10.00-18.00 uur, sept-okt. di-zo 10.00-17.00 uur) Een tweede trekpleister van Tapolca is de vlak bij de grot gelegen molenvijver met een 200 jaar oud molenrad. (Marco polo)

Fietsen en wandelen langs het Balatonmeer

Het voor- en najaar zijn de ideale periodes om te gaan fietsen langs en rondom het Balatonmeer. De natuur komt tot leven en de bloei ziet er dan op zijn mooist uit. De temperatuur is niet te hoog, zo ongeveer 20 a 25 graden, en de lucht voelt licht aan omdat het vochtgehalte relatief laag is. Rondom het Balatonmeer is een vlak en bewegwijzerd fietspad aangelegd, waarbij u de mogelijkheid heeft om het meer geheel of gedeeltelijk rond te fietsen. Op verschillende plaatsen langs het meer, zoals in Szigliget, Badacsony of Tihany, kunt u met de pont of rondvaartboot het meer oversteken en aan de andere zijde uw terugweg aanvaarden.

Paarden

Voor paardenliefhebbers is het een aanrader om naar de paardenshow in Salfold te gaan, een spektakel dat u niet mag missen in de buurt van uw vakantiehuis aan het Balatonmeer. Er zijn verschillende shows met paarden. Het is gelegen in het Nationale Park en natuurgebied Balaton Felvidéki. In de directe omgeving zijn meerdere manages te vinden.

Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad is het economisch en cultureel centrum van het land. In twee eeuwen tijd is Boedapest uitgegroeid van een vijftigduizend inwoners tellende stad naar een metropool waar bijna twee miljoen inwoners leven. Met ruim 4 miljoen bezoekers per jaar is Boedapest veruit de belangrijkste toeristische bestemming in Hongarije. Het kan zich wat betreft bezoek meten met Amsterdam, Los Angeles en Moskou. Boedapest trekt zelfs meer bezoekers dan Praag, Berlijn en Wenen

Wijnkelder

Langs het Balatonmeer en tegen de met wijngaarden bedekte heuvels zijn overal gezellige wijnkeldertjes (borpince) te vinden. U kunt er de zelfgemaakte wijnen proeven en als u wilt, meenemen voor thuis. Vooral in Szigliget en Badacsony zijn er veel te vinden in een klein gebied. Bekende grote wijnkelders in de regio zijn: Eszterházy pince in Szigliget en Festetics pince in Cserszegtomaj en in deze laatste pince worden ook folkloristische voorstellingen gehouden. Ook is er een gezellig restaurant in gevestigd. In Badacsony vindt u onder andere de Fata Pince bij restaurant Borbarátok.

Koninginnestad Veszprem

De Koninginnestad Veszprém is een op het eerste zicht een rustig en verlegen stadje. Toch heeft ook deze stad op ontspanningsgebeid heel wat aan zijn bezoekers te bieden. Buiten de culturele en archeologische bezienswaardigheden heeft Veszprém ook enkele andere troeven die het kan uitspelen. Zo is een familiebezoek aan de dierentuin van Veszprém meer dan de moeite waard en zijn voor de wijnliefhebbers de vulkanische wijngaarden die de heuvels omheen de stad bekleden de ideale bestemming voor een “proef”ritje.

Eten en drinken

Restaurants Op een kleine 1,5 km is een restaurant aanwezig, waar u voor lage prijzen kunt dineren. Overigens zijn er in Badacsony en omgeving. omgeving vele restaurants aanwezig. Supermarkten In de buurt van het vakantiehuis vindt u grote supermarkten als Tesco en een Spar. Daarnaast vindt u in de buurt diverse bakkers en slagers. Boodschappen doen is dus zeker geen probleem.